Rozdělení zón v kuchyni

Kuchyňské zóny

Chcete se v kuchyni pohybovat snadno a bez zbytečně nachozených kilometrů? Nebaví Vás se motat po kuchyni sem a tam a rozčiluje Vás, že nemáte po ruce to co zrovna potřebujete? Správně uspořádaná kuchyň by měla splňovat základní pravidla, která Vám práci v ní usnadní a Vy si budete jen užívat komfort, který Vám nabízí.

Jednotlivé pracovní úkony na sebe musí logicky navazovat, kuchyň se dá tedy rozdělit do 5 základních pracovních zón: zásoby, ukládání, mytí, příprava a vaření/pečení. Důležité je, zda se v kuchyni bude pohybovat prvák nebo levák. Pokud jste pravák, měla by kuchyň být rozvržena ve směru hodinových ručiček u leváka v opačném.

Teď si jednotlivé zóny probereme podrobně, ať máte jasnou představu.

Zásoby
Do této část kuchyně patří veškeré potraviny určené ke spotřebě. Mezi tyto potraviny se řadí vše určené pro vaření a pečení a to co následně musíte znovu nahradit novým. Patří sem chlazené i nechlazené potraviny. Součástí této zóny je lednice a mrazák a úložné prostory vhodné pro skladování. Balení, která jsou otevřená patří zpravidla do zóny “Příprava”.

  • Pečivo, sladkosti, müsli a cornflakes
  • Káva, čaje a kakao
  • Konzervy a různé zavařované potraviny, hotové pokrmy (polévky v prášku atd.)
  • Těstoviny, rýže, přílohy
  • Cukr, mouka a věci na pečení
  • Chlazené potraviny

Vždy myslete na to, že úložného prostoru není nikdy dost.

Ukládání
Zde jsou uloženy všechny drobné předměty, které při práci v kuchyni a hlavně servírování používáte. Z praktického hlediska je výhodné mít často používané nádobí ve spodní části, například talíře.

  • Jídelní příbory a nádobí
  • Kávový/čajový servis
  • Skleničky, hrnečky a dezertní misky
  • Drobné předměty (brčka, vývrtka)
  • Málo používané drobné elektrospotřebiče

Mytí
Kromě dřezu a myčky je v této zóně i prostor pro všechny věci na mytí a čištění. Pokud nemáte koš a odpad mimo kuchyňskou linku je zde i prostor pro odpadky a s tím spojené příslušenství.

  • Prostředky a pomůcky na mytí nádobí a pro myčku
  • Čisticí prostředky
  • Třídění odpadu a odpadkové pytle
  • Nákupní tašky, sáčky a různé drobné předměty

Příprava
Tato část je hlavním pracovištěm a odehrává se zde veškerá příprava pokrmů. Jsou zde uložené nejnutnější pomůcky, které na přípravu využíváte. Je důležité mít vše tzv. po ruce a dostatečně blízko u sebe. Jak už jsme zmínili patří sem i otevřené či nebalené potraviny, se kterými při přípravě pracujeme nejčastěji.

  • Pracovní příbory a pomůcky ( škrabky, nože, struhadlo atd.)
  • Prkénka, pracovní misky, váha,
  • Elektrospotřebiče a kuchyňský robot
  • Dózy s načatými potravinami
  • Ocet, olej, omáčky atd.
  • Koření a sůl, pepř, cukr
  • Pudinky, prášek do pečiva, vanilkový cukr a vše potřebné pro pečení.
  • Mikroténové sáčky, potravinová fólie atd.

Vaření a pečení
Konečně se dostáváme do finále k závěrečné zóně a tou je samotné vaření a pečení. Tady se nachází převážně varné desky, pečící a mikrovlnné trouby, digestoř a vše ostatní co je potřeba k vaření a pečení.

  • Pracovní příbory ( vařečky, naběračky atd. )
  • Hrnce, pánve a různé plechy a rošty
  • Speciální nádobí na vaření/pečení
  • Pečicí formy a fólie
  • Chňapky
  • Někdy je i vhodné udělat prostor pro kuchařky

Rozdělení do zón by Vám mělo velice usnadnit práci a pohyb ve Vaší kuchyni, příprava pokrmů najednou dostane úplně jiný rozměr a vaření se pro vás stane větší radostí. Kdo by nechtěl mít jídlo připravené rychlejším způsobem a s menším zmatkem při i po vaření? Nebudou vás bolet záda z neustálého ohýbání a hledání určitých potravin a nádobí, vaše nohy Vám určitě také poděkují:)

VOLEJTE 273 130 282

Navrhneme pro Vás kuchyň, ve které se budete cítit opravdu jako doma.