Indukce či plyn? Jak si správně vybrat ideální varnou desku

Bez varné desky se v kuchyni prostě neobejdete, proto při její volbě musíte dbát na správný výběr. V dnešní době máme tři možnosti: sklokeramika, indukce nebo plyn. Sklokeramická varná deska patří ke klasice dnešních kuchyní a proto se dneska podíváme na její alternativy. Na čem zvládneme uvařit nejrychleji, a přitom s nejúspornějším provozem?

Indukční varné desky

Indukce je rychlá, energeticky úsporná a vaše nádobí zůstane mnohem déle hezké a bez ošklivých tmavých mastných a připálených částí. Minusem ovšem je, že Vaše nádobí nebude pravděpodobně vhodné na indukci a vy si budete muset pořídit nádobí s magnetickým dnem. Neznamená to ovšem, jak se spousta lidí domnívá, že musíte mít speciální velice drahé nádobí. Nádobí pro indukci nemusí být speciální, potřebuje mít jen to feromagnetické dno.

Jak tedy indukce funguje? Princip spočívá v tom, že mezi měděnou cívkou umístěnou pod plotýnkou a feromagnetickým dnem nádobí se vytváří elektromagnetické pole. Když zapnete plotýnku, tak ta začne vytvářet energii, která zahřívá dno nádoby podle nastaveného stupně výkonu. Velkou výhodou je tedy, že indukční deska funguje pouze tehdy je-li na ní to správné nádobí, je to tedy dobrý bezpečnostní prvek – znáte to, omylem se zapne a nebo kvůli vašim ratolestem. Nemusíte se ani bát, že třeba položíte na desku nůž nebo jiný předmět a ona se aktivuje, každá zóna reaguje pouze na odpovídající rozměr.

Úsporná funkce indukce: rychlá reakce

Nesmírnou výhodou tohoto typu varných desek je i úspora energie. Díky její schopnosti se rychle zahřát dochází ke snížení energie potřebné k tepelné úpravě potravin až o 40% např. při použití hrnců. Indukční deska tedy šetři i váš čas, kdy např. 2 litry vody uvaříte o několik minut rychleji než na klasické sklokeramické desce. Ovšem neznamená to, že pokud se něco má vařit 20 minut na indukci se to neudělá rychleji. Pořád to bude 20 minut:)

Díky přesné regulaci máte možnost měnit teplotu s přesnosti okolo 1°C. V neposední řadě je třeba zmínit, že s indukční deskou Vám odpadá starost s neustálým drhnutím desky po každém bouřlivém vaření těstovin či omáček, protože povrch desky se nerozpaluje a tedy vaše vyteklá omáčka nemá k čemu připálit.

Plynové varné desky

Klasický plynový sporák od dob naších babiček ušel značnou vývojovou cestu, na které byl obohacen o bezpečností prvky a další funkce typu automatického zapalování a pojistky proti zhasnutí plamene a údržba. Také design a nové technologie řadí plynové varné desky mezi zajímavé alternativy.

Mezi nové techlologie patři např. funkce přímého plamene Direct Flame (unikátní patent značky Hotpoint), což je hořák, který se skládá z jednoho kusu a velkého množství malých otvorů, což umožňuje vertikální šíření plamene. Ve srovnání se standardními hořáky s radiálním rozvodem, distribuují teplo rovnoměrně, zkracují dobu vaření a snižují spotřebu energie. Rovněž jídlo je ohřívané rovnoměrně a tedy se vyhnete připálení vašich nedělních palačinek. Zkoušky Direct Flame prokázaly snížení doby potřebné k uvaření vody o 20% oproti klasickému hořáku se stejným výkonem, zatím co spotřeba plynu byla nižší o 22%.

hotpoint

Technologie a úspory. Jaký z těchto spotřebičů si vybrat?

Nové technologie jsou bezesporu skvělým faktorem při výběru vašeho společníka v kuchyni. Deklarované úspory se hodí v každé domácnosti a máte-li starost o ekologii, tak vás jistě potěší i menší zátěž. Ovšem hlavním kriteriem pro mnohé zůstane cena a dostupný energetický zdroj. Máte-li doma elektřinu i plyn, můžete s pomoci naších specialistů zakomponovat do varné desky jak indukční, tak i plynové plotýnky a volit je dle pokrmů, které připravujete protože např. na autentickou činu z Woku potřebujete plynový hořák.

Podrobné srovnání

Plynové varné desky Indukční varné desky
Výhody
nízká pořizovací cena (oproti elektrickým deskám), okamžité zahřátí a citlivá, bezprostřední reakce na regulaci teploty, rychlý ohřev, minimální únik tepla,
Výhody
Nízká spotřeba energie, přesná regulace teploty, rychlost a efektivnost ohřevu, a tím takřkanulové energetické ztráty, pokročilé funkce, kontrolovatelnost ohřevu, velmi snadná údržba i čištění, bezpečnost (povrch desky se nezahřívá)
Nevýhody
spalování kyslíku, produkce zplodin, nebezpečí úniku plynu, náročnější údržba a čištění.
Nevýhody
vyšší pořizovací cena, nelze používat nádoby ze skla, keramiky, hliníku a podobných materiálů (většina materiálů však použitelná je), nevhodné pro osoby se srdečními stimulátory (indukční proudy mohou ohrozit elektroniku).
Druh desky Energetická efektivnost Doba vaření (2 litry vody) Doba chladnutí (1 litr vody 60 °C)
Indukční 90 % 5 minut 6 minut
Plynová 70 % 9 minut 14 minut

Ať se vám zamlouvá deska indukční či plynová vždy vám doporučujeme abyste se poradili s profesionály. Naši specialisti zanalyzuji vaše potřeby, prostor a navrhnou vám vždy nejoptimalnější řešení, které se osvědčí i z dlouhodobého hlediska.

Chcete využit nové technologie, ale nechcete připlácet? Využijte naších stálých vyprodejů z expozic, kde naleznete více než 40 položek od renomovaných výrobců.

Vyprodeje Spotrebice FB Cover

VOLEJTE 273 130 282

Navrhneme pro Vás kuchyň, ve které se budete cítit opravdu jako doma.